Bahan utama:
Daging lembu - dihiris nipis-nipis. (lebih elok beli belah batang pinang, lembut)
*perap dengan biji lada hitam yang ditumbuk, sos lada hitam dan sedikit kicap masin sekurang-kurangnya 1/2 jam before masak*
Bahan hiris:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih 1 cm halia
1 biji bawang besar India
1 biji cili merah
Bahan tambahan:
Kacang panjang dipotong-potong
Cili api - ditumbuk sedikit
Cara-cara:
1. Goreng daging yang diperap dalam minyak dengan api yang besar selama 5 minit atau sehingga empuk.
2. Masukkan semua bahan yang dihiris ke dalam daging goreng tadi.
3. Masukkan kacang panjang yang dipotong dan cili api yang ditumbuk tadi.
4. Perisakan dengan garam. Sekiranya kurang rasa black pepper, tambah serbuk black pepper dan sosnya.
5. Siap untuk dihidang.
2. Masukkan semua bahan yang dihiris ke dalam daging goreng tadi.
3. Masukkan kacang panjang yang dipotong dan cili api yang ditumbuk tadi.
4. Perisakan dengan garam. Sekiranya kurang rasa black pepper, tambah serbuk black pepper dan sosnya.
5. Siap untuk dihidang.
Nota kaki:
Kalau takde kacang panjang, boleh digantikan dengan brokoli atau capsicum.
1 comment:
owhhh cmtu wt die...oke, t ayg dtg mkn ;)
Post a Comment