Lasagna ku Menjadi...

Asyik-asyik masak lauk Melayu je kan, nak la jugak tunjukkan ketereran masak dish mat salleh. Maka, tanpa sebarang perancangan, aku pun suggest dekat encik suami nak buat lasagna. Since lasagna tu feberet dia, maka on ajelah.

Sebenarnya nak masak lasagna ni tak susah, tapi yang lecehnya nak ke kedai sebab nak beli bahan-bahan dia. Maklumla, kalau masakan Melayu tu, kat dapur ngan fridge aku sentiasa ada stok. Jadinya terpaksalah ke Tesco untuk beli ingredients dia dulu.


Nak buat lasagna ni kena ada 2 sauce, satu meat sauce or red sauce. Sos merah ni lebih kurang macam buat spageti je. Lepas tu dia jugak ada white sauce. Maka, bagi sesapa yang terajin nak buat, resepinya adalah seperti di bawah ye..

SOS MERAH / SOS DAGING
Bahan-bahan:
1/2 kg daging kisar
1 labu bawang besar - potong dadu
6 ulas bawang putih - potong dadu
1 tin kecil tomato puree
Italian herbs
Cendawan butang - potong dadu
Buah tomato - potong dadu

Cara masak:


Tumis bawang besar dan bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan daging kisar. Apabila daging dah separuh masak, masukkan garam dan italian herbs mengikut citarasa. Masukkan tomato puree dan biarkan masak seketika. Akhir sekali masukkan cendawan butang dan tomato.

SOS PUTIH

Bahan-bahan:
Butter
Tepung gandum
Susu segar
Cheddar cheese - diparut
Serbuk lada hitam

Cara masak:


Cairkan butter, masukkah tepung gandum, masukkan susu segar. Perisakan dengan garam dan serbuk lada hitam. Akhir sekali, masukkan cheddar cheese.
*aku guna 3 gelas susu segar, 3 sudu butter, 3 sudu tepung. Ikut citarasa memasing ye..


Ni baru sos ye. Untuk lasagna dia, korang belilah yang kulit lasagna instant ke, yang kena rebus ke, janji kulit lasagna (bukan kulit popia ye...). Nak sediakan, ikut arahan di kotak/pembalut kulit lasagna tu.

Cara menyusun:

Sapukan sedikit butter dekat loyang pembakar. Letak sos merah dulu sebagai base dia. Lepas tu letak kulit lasagna, follow by sos merah, and then letak sos putih. Ini kira complete lapisan. Buatlah sebanyak mana mengikut tinggi loyang korang, janji mesti end dengan white sauce. Sebelum dibakar, taburkan parmesan cheese ke cheddar cheese ke kat atas. Dibakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

Taraaa!!! Tak susah kan? Haaa, ada gambar-gambar kat atas tu kalau korang nak tengok...so selamat mencuba!!!

No comments: