Bahan utama
1/2 ekor ayam - digaul serbuk kunyit dan garam
3 biji kentang - dipotong wedges
Bahan yang dikisar:
10 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
*kisar sehingga lumat (tambah cili kering sekiranya nak pedas)
Bahan perasa:
Sos tomato
Sos cili
Tomato puree
Santan/susu segar
Gula perang
Cara-cara memasak:
1. Goreng ayam separuh masak dan kentang yang dipotong wedges. Keluarkan minyak sehingga cukup untuk menggoreng bahan-bahan yang dikisar.
2. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan naik bau.
3. Masukkan sos tomato, sos cili , tomato puree (mengikut citarasa masing-masing) dan kacau sehingga sebati. Masukkan air sekiranya terlalu kering.
4. Setelah kuah mendidih sedikit, masukkan ayam goreng dan kentang dan gaul sebati. Letak sedikit santan/susu segar serta gula perang dan biarkan seketika.
5. Siap untuk dimakan.
2. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan naik bau.
3. Masukkan sos tomato, sos cili , tomato puree (mengikut citarasa masing-masing) dan kacau sehingga sebati. Masukkan air sekiranya terlalu kering.
4. Setelah kuah mendidih sedikit, masukkan ayam goreng dan kentang dan gaul sebati. Letak sedikit santan/susu segar serta gula perang dan biarkan seketika.
5. Siap untuk dimakan.
Nota kaki :
Sepatutnya tabur dengan daun sup sedikit biar naik warna hijau tu, tapi dah takde, bolehlaa....
No comments:
Post a Comment