-Tips Untuk Pasangan Baru Berkahwin-

Cheh...tengok tajuk macamlah awak tu dah lama kahwin kan? Tapi disebabkan saya baru berkahwin la saya boleh bagi tips..kalau saya dah lama kahwin, saya buat pulak entry pasal "Tips Untuk Pasangan Yang Dah Lama Kahwin", ngerti??

Kalau dah lama kahwin macam nih jugak, alangkah bahagianya..

Okeh, terus kepada tips-tipsnya..

1. Money, money, money...
Nampak tak, sampai tiga kali I tulis tu, maksudnya it is important!!! Kalau newly wed tak diskas pasal nih dari awal-awal, it will drag and boleh affect marriage tu nanti.. Yerla, masa kapel2 dulu, memangla yang lelaki akan sponsor everything, sebab jumpa pun sekali sekala.
My advise : sebelum kahwin lagi (especially kalau dah bertunang,) sila diskas bab nih elok-elok, contohnya bills semua split ke (plus housing loan and car loan) or perempuan bayar utilities and lelaki bayar loan semua or kalau dedua ada loan, bayar sendirian berhad ke? Benda nih nampak kecil tapi trust me, banyak marriage rosak sebab perkara macam nih tak diskas dari mula. Especially related with utilities bills and belanja dapur. I got to know this guy nih yang akan buat derk je pasal belanja dapur, suruh bini bayar tapi bab menyopping barang dapur, semua amik yang dia suka je. Aci tak??

2. Have some "me time"
Haaaa....ini pun banyak my friend tanya perlu ada ke tidak? Personally, i am in favor with "me time" ni. Sebabnya masa before kahwin pun korang sure ada "me time" kan? Takde nak berkepit 24 jam dengan bf/gf dulu kan?
My Advise : perlu ada jugak some "me time" ni. For example, pegi kelas memasak ke, kelas menjahit ke, kelas berenang ke. Bagi saya tak salah, as long as korang tak buat benda-benda yang lagha, contohnya "me time" tapi pergi disco, clubbing..memangla laki hang marah!!!

3. Still hang out with your friends/clique
Amboi-amboi..mementang dah kahwin, orang lain korang dah tak nampak ye? Tapi kalau ada problem, orang tu yang korang jumpa meluahkan perasaan konon..
My Advise : Your friends are your assets...so, dah kahwin sekalipun, busy macam mana pun, make it a point to go out with your friends....it's a bonus kalau your life partner can get along very well with your friends and their partner sebab kalau get together senanglah kan? tapi tak salah kalau setakat minum-minum je belakang umah tu tak payah bawak suami pun takpe. Tapi perlu pastikan minum ngan jantina yang serupa la....lain kromosom kang, lain plak ceritanya..

4. Don't try to change your partner, but try to blend in
Ni lagi satu problem orang baru kahwin, culture shock!!! Masa tuhla timbul citer, sorang nih rajin sangat, sorang nih pemalas tahap gaban!!! Sorang nih kaki kartun, sorang nih kaki citer melayu...kalau korang cuba ubah perangai partner korang on the spot tu, memang gaduh besar macam kat bawah nihla jawabnya!!!

My advise : Jangan expect orang tu boleh berubah on the spot, contohnya kalau korang suka makan luar tapi partner korang suka makan kat rumah, jangan la paksa dia ikut korang makan kat luar ari-ari. Dan your partner pun jangan lah asyik paksa orang nih masak je, kott dia baru balik keje ke, penat ke (eh macam cakap melalui pengalaman je..:p). Cuba la rotate, dua hari makan kat rumah, satu hari makan kat luar...jadi dedua rasa happy, no longer gaduh-gaduh..

5. Remember, you have two family now!!!
Dulu ada satu keluarga, now ada edition keluarga yang beza perangai...
My advise : Try to treat your partner's family as your family also. Amboi, anak dia korang nak ye, tapi bab mak mertua, pak mertua korang tak nak ye? Tak susah nak ambil hati in law ni. Yang penting, kaji life diaorang and try to blend in. Yang perempuan, walaupun tak reti memasak, rajin-rajin lah duduk dapur tolong mak mertua. Yang lelaki, rajin-rajinlah menyapu, menebas laman kat depan umah tu.

Macam mana, dah konfiden nak kahwin tak? Ala, along the way korang belajarlah nanti nak adapt diri sendiri. Adi, this entry is specialy for you...heheheh..

2 comments:

Green Apel said...

wwaaa...very good info=)...

Aida Manap said...

tenkiu green apel...cakap based on experience aje.. :)